Η Απόδημη Κομπανία έχει σχεδόν 33 χρόνια ζωής. Πρωτοεμφανίστηκε ως συγκρότημα σε μπυραρία απέναντι από τη φημισμένη ανοιχτή αγορά της Μελβούρνης-Victoria Market το 1984 και μετρά αμέτρητες εμφανίσεις σε φεστιβάλ μουσικής και σε άλλους χώρους της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Σε αυτό το διάστημα έχει ηχογραφήσει και έχει κυκλοφορήσει αρχικά στη Μελβούρνη και αργότερα στην Αθήνα 9 σημαντικούς δίσκους, κυρίως με διασκευές αγνώστων στο ευρύτερο κοινό ρεμπέτικων και παραδοσιακών τραγουδιών του τόπου μας, αλλά και με λίγες δικές τους συνθέσεις.

Η δισκογραφική παρουσία του συγκροτήματος με την τότε σύνθεσή του, (Γιώργος και Μανώλης Γαλιάτσος, Νίκος Βεργόπουλος, Τάκης και Τάσος Δημητρίου), ξεκίνησε με μια συλλογική δουλειά-κασέτα το 1985, που είχε τον τίτλο «Music of Migration-Μουσική της Μετανάστευσης», και αναδείκνυε τη μουσική διαφόρων μεταναστευτικών κοινοτήτων της Μελβούρνης, ανάμεσα σε αυτές και της Ελληνικής.

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο «Ρεμπέτικα Τραγούδια-Rebetika Songs» κυκλοφόρησε τo 1987. Στη Μελβούρνη κυκλοφόρησαν και οι επόμενοι τρεις δίσκοι της Απόδημης Κομπανίας. Το 1990 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Πατρίς-Homeland», το 1992 ο δίσκος «Μέλισμα-Melisma» και το 1998 ο δίσκος «Apodimi Compania Live at the Retreat-Η Απόδημη Κομπανία Zωντανά στο Retreat».

Στο Retreat, μια παραδοσιακή τότε μπυραρία της Μελβούρνης, που ήταν επίσης και μουσική σκηνή, η Απόδημη Κομπανία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, με νέα της μέλη πλέον τον Έκτορα Κοσμά και τον Αργύρη Αργυρόπουλο, μύησε αμέτρητους Αυστραλούς, ελληνικής και μη καταγωγής στο καλό ρεμπέτικο και στην καλή παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Ειδικά για τους ελληνοαυστραλούς, οι βραδιές του Retreat με την Απόδημη Κομπανία στο πάλκο (και με τη συμμετοχή του Κρητικού λυράρη Μιχάλη Μελαμπιώτη στο παραδοσιακό κομμάτι του προγράμματος), ξέφευγαν από την απλή διασκέδαση και άγγιζαν τα όρια της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, του αστικού μύθου, καθώς περνούσαν τα χρόνια…

Η συνεισφορά του συγκροτήματος στο μουσικό και στο λαϊκό πολιτισμό της Αυστραλίας έχει αρχειοθετηθεί στα Εθνικά Αρχεία Φιλμ και Ήχου της χώρας στην Καμπέρα, έχει αναδειχθεί από το κρατικό ραδιόφωνο ABC και από σημαντικούς κοινοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως το 3CR και το PBS και έχει διάρκεια μέσα στο χρόνο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα η Απόδημη Κομπανία με τη σημερινή της σύνθεση στην Αθήνα (Γιώργος και Μανώλης Γαλιάτσος, Γιάννης Νιάρχος, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Έκτορας Κοσμάς μέχρι τον ξαφνικό του θάνατο το 2012, και στη θέση του πια, ο Βαγγέλης Βοττέας) προσκαλείται και συμμετέχει σε μεγάλα Folk Festival της μεγάλης πολυπολιτισμικής χώρας του νότου.

Η δισκογραφική παρουσία της Απόδημης Κομπανίας στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2003 με το δίσκο «Της Αγάπης Τα Καμώματα-Love’s Follies», και συνεχίστηκε το 2007 με το δίσκο «Σπάσ’ τα Φως Μου Για Μένα-Paint The Town Red». Tο 2010 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Γλυκιά Περσεφόνη-Sweet Persephone», ενώ το 2013 κυκλοφόρησε η «Ωδή Σε Ένα Φίλο-Ode To A Friend», που είναι αφιερωμένη στον Έκτορα Κοσμά, που έφυγε νωρίς από τη ζωή και υπήρξε μέλος του συγκροτήματος για σχεδόν 20 χρόνια.

Ο πιο πρόσφατος δίσκος τους «Όταν παιανίζει η Κομπανία…-When the band plays….» κυκλοφόρησε το 2017 με το νέο μέλος της κομπανίας, το Βαγγέλη Βοττέα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της μουσικής φιλοσοφίας, του ήθους και του ύφους αυτού του συγκροτήματος, που αντέχει στο χρόνο και παραπέμπει στο μουσικό-ανθρωπολογικό είδος των folkies της αλλοδαπής, είναι κατ’ αρχήν οι αρκετές φιλικές συμμετοχές άλλων αξιόλογων μουσικών στις δισκογραφικές δουλειές της Απόδημης Κομπανίας. Στα χρόνια της Αυστραλίας έχουμε τις συμμετοχές της πρόωρα χαμένης Ρένας Χατζηλέπου, του ιρλανδού τραγουδοποιού Andy Irvine, του κρητικού λυράρη Μιχάλη Μελαμπιώτη. Στα χρόνια της Ελλάδας έχουμε τη συμμετοχή του σαντουρίστα Μάριου Παπαδέα αρχικά, της Μαρίας Δεικτά, του Χρήστου Μπινιάρη και στον πρόσφατο δίσκο της του Γιώργη Στογιώργη, της Χαρούλας Τσαλπάρα και του Σωτήρη Λέτσιου. Aς σημειωθεί πως φιλικές συμμετοχές υπάρχουν και στις συναυλίες της Απόδημης Κομπανίας.

Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκροτήματος, απόδειξη της μεγάλης εξοικείωσης και γνώσης που έχουν τα μέλη του για το είδος της μουσικής που παίζουν, είναι το γεγονός ότι σε όλες τις δισκογραφικές τους παρουσίες και στις συναυλίες τους, διασκευάζουν και αναδεικνύουν συστηματικά άγνωστα στο ευρύτερο κοινό ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Διασκευάζουν με σεβασμό στη μουσική παράδοση, διασκευάζουν εμπλουτίζοντας και όχι αλλοιώνοντας το ύφος των τραγουδιών που αναδεικνύουν.

Επίσης, αναγνωρίσιμο στοιχείο του ύφους και του ήθους της Απόδημης Κομπανίας, στοιχείο αναντίστοιχο με τις νεοελληνικές μουσικές πρακτικές για το είδος της μουσικής που υπηρετούν, είναι το γεγονός ότι σπάνια ηχογραφούν ή παίζουν δικές τους συνθέσεις.

Τα παραπάνω διαχρονικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μουσικής παρουσίας της Απόδημης Κομπανίας υπάρχουν και στον πρόσφατο δίσκο της «Όταν παιανιζει η Κομπανία… – When the band plays…», που ηχογραφήθηκε στην Αθήνα και πρωτοκυκλοφόρησε στην Αυστραλία το 2017 με αφορμή τη συμμετοχή του συγκροτήματος στο National Folk Festival της Αυστραλίας και της πρόσφατης περιοδείας του σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας.

Τα 21 τραγούδια του πιο πρόσφατου δίσκου, παραδοσιακά και συνθέσεις του Κ. Σκαρβέλη, του Π. Τούντα, του Δ. Σέμση, του Ι. Ογδοντάκη, του Κ. Ρούκουνα, του Γ. Παπαϊωάννου και άλλων), τα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο με τις ερμηνείες τους ο Γιάννης Νιάρχος, ο Γιώργος Γαλιάτσος, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και ο Χρήστος Μπινιάρης. Ο δίσκος εμπλουτίζεται καλλιτεχνικά και αισθητικά ακόμη περισσότερο και από το συνοδευτικό βιβλιαράκι που περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, αλλά και τα όμορφα σκίτσα του Παναγιώτη Βασιλάτου, σκίτσα που αναπαράγουν μέρος του αστικού περιβάλλοντος της Αθήνας.

Το «Όταν παιανίζει η Κομπανια… – When the band plays…», όπως και οι υπόλοιπες δισκογραφικές δουλειές αυτού του σημαντικού συγκροτήματος, διεκδικούν και αιτιολογούν από μόνες τους χώρο και παρουσία στις δισκοθήκες των μουσικόφιλων, των μουσικών παραγωγών, των ψαγμένων… Τουλάχιστον των ψαγμένων…